En handfull länkar 24:18
Ett intro runt ett år med nyhetsbrev och sedan en mix av länkar runt allt från traditionella medias datainsamling och pivotering mot low funnel-annonser och mycket mer.
Hej!
Det är nästan precis ett år sedan nyhetsbrevet startade. En handfull länkar en gång i veckan. Jag har missat typ två veckor på ett år. Vad är mina reflektioner? Först och främst tror jag att nyhetsbreven och AI-utvecklingen går hand i hand - en helt ”ny” teknik till människor som är vana vid att kommunicera och skriva, och där det går att både hitta mycket information men också vara delaktig i informationen.
Men jag har några ytterligare reflektioner över nyhetsbrevstrenden:
Nyhetsbrevet blev den ”nya” trenden men hade inte samma kraft som blogg och podd. Ungefär när jag startade så började det flöda ut nya nyhetsbrev. En stark trend som jag noterade i en spaning på mitt gamla jobb året innan. Men också en trend som inte hade samma livskraft som tidigare distributionstrender. Anledningar tror jag dels är att mail är en problematisk om än hållbar plattform, att det precis som med poddar blivit mättad.
Att satsa på mailboxen. Det är egentligen en märklig idé att satsa på att få ut information i folks mailboxar. Är det något som är en stökig plats så är det just mailboxen. Ändå har det fungerat för många; även om det här nyhetsbrevet droppat en del i öppningsgrad så ser jag många som har starkt genomslag. Samtidigt är mailboxen ett riktigt minfält. Själv är jag ju en person som åtminstone öppnar alla mail eftersom jag hatar notiser om olästa saker. Andra har tusentals olästa mail i sina mailboxar. Som nyhetsbrev kan det lätt bli att man blir en av dessa.
The long of it. Jag prenumererar på en hög med nyhetsbrev. De som jag upplever har bäst genomslag är de som har riktigt långa texter. Bearbetade antingen som längre nyhetsartiklar eller som kortare essäer om ett ämne. Det finns en viss logik i det: ett mail går att öppna och sedan läsa, och det försvinner inte nödvändigtvis på samma sätt som en flik i browsern. Det väger antagligen upp faran att bli nedvärderad när mailboxen gås igenom. Distributionen är också mer ”total” i meningen att nåt skickas ut; det är absolut publicering.
En av anledningarna varför nyhetsbrev blivit viktig distributionsform är också upplevelsen av att det är en ”ägd plattform”. Helt enkelt känslan av kontroll över kanalen. Visserligen delvis en chimär då väldigt många har sina nyhetsbrev på Substack eller LinkedIn vilket gör att det är lika mycket ”lånad” kanal som vilken företagssida som helst. Men perceptionen av att vara en produkt som man har full kontroll över är starkare här än på många andra textbaserade kanaler.
En av de ”fördelar” många upplever med nyhetsbrevet, samma som med bloggen en gång i tiden, är avsaknaden av tvång av visuell kommunikation. Det är klassisk textbaserad kommunikation, möjligen avbruten av en graf eller en modell. Annorlunda mot allt annat vi gör exempelvis på sociala medier. För alla de som gillar att skriva så blir nyhetsbrevet en ny möjlighet när bloggen känns som i en nedgång.
Viktningen mellan produktionsvärde och tidsåtgång. Ett nyhetsbrev är en avgränsad produkt som kräver sin produktionstid men som ofta också blir avgränsad ”nu ska jag skriva nyhetsbrev” och det finns en start och ett stopp på den produktionen. En ganska annorlunda form mot vad vi idag är vana vid; ett konstant och kontinuerligt producerande av en aldrig sinande ström av uppdateringar.
Hur kommer framtiden för nyhetsbreven se ut? Först tror jag att man måste tänka in att nyhetsbrev är ganska olika och fyller olika funktioner:
Varumärkesnyhetsbrev. Det här handlar främst om att hålla kontakten med de relationer som varumärket har. Nära kundklubb eller varför inte influencer-relationen. Det är ju inget nytt och ofta en del av en form av inbound.
Kunskapsbreven är mer lika bloggen - att man bygger varumärket genom att ge kunskap. Om det är nyheter, essäer, analyser eller i vissa fall även kuratering så handlar det inte om sälj eller att hålla en relation utan att skapa innehåll som är relevant.
Personliga nyhetsbrev är nära båda ovanstående men handlar om att både hålla relation, skapa nya kontakter genom att ge korta intressanta tips och insikter. Flera influencers har såna brev, kanske är En handfull länkar ett sånt brev.
Säljbreven är ju de klassiska retentionbreven som är rätt nära spam. Man lämnade en adress nånstans och får nu erbjudanden. Skillnaden mot varumärkesnyhetsbreven är ju att de är helt i avsaknad av personliga reflektioner, berättelser om varumärket utan kräng.
Utifrån det här tror jag (eller så är det en förhoppning) att säljbreven kommer att minska (antalet rena spam är ju tyvärr konstant). Det finns en möjlighet till en mer upplevd personlig relation i ett mail, på gränsen till intim, som man kan utnyttja, om än med försiktighet och ödmjukhet och inte minst respekt för mottagarens mailbox. Just när det gäller varumärkesbrev, nyhetsbrev som kopplas till kundrelation, finns massor att arbeta med. En starkare relation och en känsla av värde borgar för säkrare konvertering. Ganska många SaaS-bolag har förstått det och deras nyhetsbrev är ofta välskrivna, innehåller åtminstone en huvudartikel som finns i mailet och sedan ytterligare läsning i form av notiser med länkar. Och självklart ett erbjudande men som inte är centralpunkt.
En sak som jag inte berört är monetariseringen. Det som Substack skapade och som gör att de, trots sina märkliga laissez-faire-uttalanden om rasism, är en enkel och stabil möjlighet att ta betalt för nyhetsbrev. Just den enkla möjligheten att dela upp nyhetsbrevet i fritt och köpt är en av de starkaste nya funktioner som återupplivat nyhetsbreven. Istället för att rodda med Patreon som i princip innebär att skriva två nyhetsbrev på två olika plattformar så finns det nu en möjlighet att bygga prenumeration. Smart sätt. Och jag gissar att många av de som faktiskt tar betalt också blir mer lästa; för många är det ju en investering snarare än nåt som man kan lämna därhän. För många kreatörer blir det också en ytterligare inkomstström.
Med det sagt: hur går det för En handfull länkar och vad händer i framtiden?
51 upplagor av nyhetsbrevet med som minst 6 stycken länkar. Antalet prenumeranter har avstannat senaste månaderna vilket jag delvis tror beror på både att jag har nåt nån form av tak för vilka som gillar samma mix som jag respektive att FOMO runt nyhetsbrev avtagit.
Numerärt: 848 prenumeranter och runt 1000 som det visas för per brev. Substack driver nya prenumeranter genom olika push-former när någon prenumererar. Varje brev tar 3-4 timmar att researcha och skriva och ROI är oklar.
Jag har valt bort monetarisering av två skäl: dels att det skulle göra det mycket mer till en del av jobbet och dels att själva konceptet bygger på andras arbete snarare än mitt eget.
Öppningsgraden har sjunkit, delvis av nån form av matematisk logik men säkert också genom en mättnad i att läsa alla nyhetsbrev respektive att just AI-frågan börjat ha en normaliserad nivå. Fortfarande en bra bit över 50% men som sagt; jag ser minskningen. Det borde inte påverka men det gör det. Jag gillar mätning och jag är självklart också påverkad av siffrorna.
En handfull länkar startades av tre anledningar: 1. För att jag alltid känner för att haka på nya distributionsformer. Den enda jag inte ännu använder är TikTok och det mest av att jag inte har nån bra idé. 2. För att tvinga mig att läsa rapporter, essäer och långa texter som jag hittar men som annars alltid tenderar att bli nedprioriterade. 3. För att jag hade tid eftersom jag precis återstartat Deepedition AB och inflationsmonstret gjorde att antalet uppdrag var få.
Ett år efter så är nummer 3 förändrad. Jag arbetar med många uppdrag och är i ett läge där jag inte längre har den tid som jag hade förut. Det är positivt för min business men kanske inte för nyhetsbrevet. Det innebär också att nummer 2 är svårare att hålla kvar, trots att jag vet att det är nåt som jag i längden tjänar på: utan konstant påfyllnad av kunskap blir jag en sämre planner, strateg, sociala medie-expert. Och det går fort. Så kommer vi till nummer 1 då. Eftersom jag har mindre tid, och samtidigt vill pröva massor med saker både eftersom jag är en nyfiken jävel men också jobbar med det jag gör så skulle jag vilja göra mer video. Kanske på TikTok, kanske nån annanstans. Kanske här?
Oavsett så har jag bestämt mig för att ingen blir lycklig av att jag känner mig tvingad att skriva ett brev i veckan utan jag får lov att nedprioritera nyhetsbrevet något. Målet är att En handfull länkar ska komma ut en gång i veckan men publiceringstakten kommer styras av allt annat som ska göras vilket gör att det mest sannolika är att det blir varannan-veckas publicering. Så länge som det är roligt och jag känner att det ger både er som läsare men också mig, ett värde som överstiger tiden för er att läsa det såväl som tiden det tar för mig att skriva det.
Vad tänker ni om nyhetsbrevstrenden? Hur känns det som prenumerant att kanske inte få det som utlovats? Vilket värde ger En handfull länkar dig som läsare? Jag älskar att få kommentarer och input.
(Vill du läsa min post om ett år med Deepedition så finns den på LinkedIn)
En person skrev till mig efter förra brevet där jag skrev om Francis Bourgeois:
”Ska börja med att säga att jag uppskattar din substack och tycker generellt sett att det är väldigt bra information. Denna vecka blev jag dock lite mörkrädd!
Varför? Jo, för att du pratar om Francis Bourgeois som är en fiktiv karaktär skapad av Luke Nicholson som en "autentisk" person/format. Det är också en karaktär som blev stor för 4 år sedan, och ett samarbete med Gucci för över två år sedan. En person/karaktär som dessutom fick väldigt mycket skit offentligt när det uppdagades att det var en spelad karaktär som upplevdes göra narr av personer med något nedsatt funktion.
Synd kan jag tycka. Det gör att ditt nyhetsbrev tappar trovärdighet framöver dessvärre.”
Jag antar att personen nu avprenumererat. Själv tycker jag a) att han är ett av flera bra exempel på hur inte minst high fashion tittar mot nya grupper - oavsett att just det här är ett ett-årigt exempel b) hans karaktär är autentisk även om den är just en karaktär; det är storytelling i sin originalversion c) andelen ”skit” är minst sagt ganska ointressant eftersom det innebär att snart sagt ingen kan vara ”autentisk” och den enda ”nedsatta funktionen” väl egentligen handlar om en smula autistiskt intresse för tåg.
En handfull länkar är inte en nyhetsdriven publikation. Hittar jag något som är intressant men som är flera år gammalt så bedömer jag det utifrån lärdom snarare än ålder. Visst kan jag välja att göra en massa research runt varje ämne jag tar upp men i de flesta fall är mitt intresse något annat än att skriva hela historien om just Francis Bourgeois.
Vill man läsa mer om Luke/Francis så finns en matig Wikipedia-sida.
Så tråkigt om nån känner att jag inte är trovärdig. Jag gör så gott jag kan 🙂.
Dags för lite länkar. Det är ju det som det här nyhetsbrevet handlar om.
Spelvärlden har haft sitt Gamergate och nu är det på gång igen. Wired skriver om hatet som spys över en konsultfirma inom spelberättande, 16 personer i Kanada, som just nu får stå skott för allt dåligt som vissa personer inom och i koppling till gaming-världen ser; wokeness i att spelen har både kvinnor, färgade och homosexuella. Den vanliga incel-diskussionen som redan syntes i första versionen av Gamergate. En skrämmande men viktig läsning.
En av mina favoritpodcasts är Darknet Diaries där Jack Rhesyter både berättar om och intervjuar personer inom hackervärlden, både på white hat och black hat-sidan. Historien om Casceres aka P4x är därför rätt intressant; en lång historia om hans försök att få USA att adaptera till en annan form av av hacking än de idag utför. Mer aggressivt, mer inriktat på gerilla-hackande än stora anfall. Wireds artikel ger en inblick i en del av den digitala världen som vi sällan ser.
Jocke Jardenberg har ju i säkert tio år eller mer konstant gett sig på svenska medier som i ena handen rapporterar om hur förfärliga andra plattformar är i att samla in användardata och i andra handen samlar in och skickar vidare användardata till en mängd andra spelare.
Wired gjorde för ett tag sen en liknande koll på hur det faktiskt ser ut och det blir komiskt när Facebook ses som den värsta av alla - och där det är många andra webbplatser som samlar in mängder av data.
Själv önskar jag mest att de som hävdar att vissa saker är på ett visst sätt faktiskt sätter sig in i frågan.
Deepfake-valåret. Åtminstone riskerar vi det här valåret behöva vara ännu mer på tå när det gäller källkritik, vilket i ljuset av hur dåliga många människor är på just detta, gör det lite problematiskt. CNN har gjort en längre genomgång av hur läget är just nu i USA men berättar också om några exempel där det redan använts. Det är inget att läsa på kvällen - för du kommer bli mörkrädd. Tipstack till Anton Lif.
Publishers behöver förstå performance. Slutsatsen kommer från Brian Morrisseys långa text runt var Dotdash och andra stora publicister är på väg när både beteenden och tekniken svänger; SEO och SERP är en utmaning på ett helt nytt sätt och traditionella medier är inte byggda för det. Inte minst handlar det om en pivot från display till native, från ordinär annonsering till affiliate-marknadsföring. Premium är mindre fruktbart för medier än low-funnel aktivering. Det sista är intressant inte minst i ljuset av statistik som visar hur top funnel på många sätt flyttat till sociala medier både via annonsering men också via influencers. Traditionella medier kommer ofta senare. Eller inte alls.
I början av sociala medier så var vi många som fascinerades av hur Comcast hanterade sin kundtjänst på sociala medier. De skapade nån form av skola i att arbeta konstant och kontinuerligt i det öppna med att oförtrutet besvara frågor från kunder. Mycket har hänt under åren men det är ändå många av de exempel som Sprout Social samlat i sin artikel om support i sociala medier som på många sätt kan kännas igen från Comcast. Bra läsning för social media managers och andra för att bli inspirerade till att bli bättre på att arbeta med social kundtjänst.
Det är vår ute. Solen skiner över B26 och den där skira grönskan gick över på en kvart, och ersattes med en smäll av utslagna lövträd och körsbärsblommor i full prakt. Sommaren närmar sig. Maj har precis börjat och snart är det dags för avslutningsfester, mingel för kunder och liknande. Om ni behöver någon som pratar om allt från sociala medier till förhållningssätt runt AI så har jag flera såna föreläsningar till bra priser. Hör gärna av er!
Tills nästa vecka!
/D