En handfull länkar 25:10
Tillbaka! Lite AI, lite gnäll, en del sociala medier och lite annat.
Jag har sagt upp Midjourney. Visst är det snyggt och kul men eftersom jag inte uppenbarligen fungerar som man behöver fungera för att få de bilder man vill ha i Midjourney så ger jag liksom upp. Jag tror vi kommer få se mycket sånt framöver. En dag är en sak stor och viktig, en tid efter så nästintill bortglömd. En som också noterar att Open AIs multimodala metod ofta är mindre nervslitande än diffusionsmetoden är Ethan Mollick som samtidigt också berättar om sin och dotterns stående test av modellerna genom att be om bilder på uttrar på ett plan.
Så var det i början av sociala medier. Några av er som läser minns kanske Facebook Garage på KTH. Vi var några som bjudits in att prata om det här nya sociala medier. Typ 2007. Den tidiga bubblan var där, vi som började nysta i det här nya: sociala webben, web 2.0.
Sent, nästan precis när allt skulle börja kom den svenska representanten för Myspace in. För ja, de var störst och hade startat ett kontor. Han ville lyssna in lite på vad det där lilla Facebook handlade om.
Det kontoret stängde rätt snart. Facebook tog fart. Myspace saga fortsatte i skymundan.
Vad vill jag säga med det här? Det vi lärde oss var att när det gäller sociala medier är det egentligen svårt att fullt ut veta vad som kommer att slå. Det fanns en oändlig mängd mikroblog-tjänster som tekniskt var mycket bättre än Twitter men hamnade ibland i nån form av att göra något nyare; inte nytt. Facebook kom med något som inte var samma men annorlunda: istället-för utan skapade ett helt nytt sätt att kommunicera med varandra. Instagram var inte istället-för utan en helt annan form av delande.
Skillnaden för mig mellan generativ AI och sociala medier är att det sista är kommunikation och det första är produktion (enkelt uttryckt). Sen ser vi olika försök att göra AI en del av kommunikation men det hamnar lite i ”istället-för” och inte i ”helt annorlunda”.
Jag tror också att det svåra för en digital transformation - och i slutänden för att AI ska transformera i grunden är att det lätt hamnar i att använda AI istället-för och inte fundera över om AI kan göra något helt annorlunda. Den stora vinsten i varje teknikskifte ligger i att förändra processer; att något görs på ett nytt sätt, inte på samma men med annan teknik.
Framtidens framgång ligger inte hos den som kan använda AI för att göra samma saker som förut snabbare utan hos den som ser till att saker blir gjorda på ett annorlunda sätt och därmed ökar effektiviteten mycket mer.
Efter att jag skrivit det här så hittar jag en lång essä av Ethan Mollick som fördjupar hela den här diskussionen runt ledarskap, möjlighet att testa och att inte fastna i utbytestänkande utan gå vidare till förnyelse och transformation.
Det var ett tag sen hörrni. Jag är glad att jag inte lovat att komma ut i någon form av struktur för då skulle jag helt enkelt ofta få bryta mitt löfte.
För mig själv så är jag för tillfället både fascinerad och djupt irriterad på ChatGPT, och det ligger lite i sakens natur i att vara tidig; och kanske i det faktum att även om du betalar så kan du inte vara säker att få det du förväntat dig. Just nu vägrar ChatGPT läsa Excel-filer. Extremt irriterande för mig som använder det för att hantera rätt stora datamängder och för att hjälpa till i olika rapporteringar mm. Och då ljuger den, för den är ju till för att svara på det jag säger oavsett om det är sant eller inte. En smula frustrerande. Men samtidigt fullt förståeligt i ett läge där vi är mitt i en hypersnabb utveckling och samtidigt försöker att applicera det i produktion.
Det innebär dock att all den här tiden som jag kan spara för att bygga insikter både här men framförallt till mina kunder nu går åt till att enligt gammalt manér bråka med Excel.
Är vi på väg in i ett nytt “browser war” dvs att vi ser ett gäng utmanare till giganten Chrome? Kanske. Både Open AI och Perplexity har flaggat för att man kommer att skapa AI-browsers, liksom att ARC nu är open source eftersom företaget bakom satsar på ännu en ny sådan. Samtidigt är frågan om brynarkriget som tanke är rätt obsolet eftersom det i mångt och mycket handlar om att hela webben kommer att förändras (något som Tomas Seo skrev om för över ett år sen). Platformer har en intressant text om både utvecklingen av olika nya webbläsare men ställer också frågan om varför man ska använda en teknik för att läsa webbsidor när det beteendet kanske håller på att (sakta) förändras? Inledningen visar att det hela delvis också är ett större problem: medier ser en markant minskning av inkommande söktrafik och direkt-trafik vilket också företag kommer att göra. Det innebär i sin tur att webbyråer kommer att behöva förändra sin affär, och SEO-företag osv. Josh Miller på The Browser Company noterar krasst själva grunden i att det stora problemet inte är webbläsare utan mycket mer: "But increasingly, webpages — apps, articles, and files — will become tool calls with AI chat interfaces. In many ways, chat interfaces are already acting like browsers: they search, read, generate, respond. They interact with APIs, LLMs, databases. And people are spending hours a day in them.”
“These kids are almost like mini-media planners — they’re extremely brand aware, they’re extremely marketing savvy and they have more purchasing power than any generation before them, and within their family too,”
Market Dive skriver en sammanfattning av vad vi idag börjar att se: Generation Alpha - helt enkelt de barn vars föräldrar oroar sig för deras skärmtid, och som äldre generationer försöker få att “ut och spring och lek” är helt enkelt något som vi idag behöver börja tänka in i marknadsföring. Och därmed inse att de är den första riktiga “algoritm-generationen” som helt enkelt inte bygger sina beslut på social påverkan utan på det som intresserar dem (och självklart hänger det ihop med det sociala).
Två viktiga saker är viktiga i det här:
Från hyperpersonalisering till communitydriven kommunikation. Lägereldar blir mer intressanta, att dela upplevelser viktigare än att känna att jag är i centrum.
Familjen/gruppen i centrum - nostalgin vi ser handlar om att bygga broar och det är generation Alpha som driver det.
Det här är ett problem som vi inte riktigt lider av i Sverige utan hänger mer ihop med ett amerikanskt “unhinged” social media handhavande mellan varumärken: att konkurrenter trashtalkar varandra i kommentarsfälten. Jack Appleby har tagit upp ett exempel där konkurrent till Duolingo dyker upp i kommentarsfältet. Det gör att han anser att vi idag är i ett läge där varumärken bör blocka andra varumärken: åtminstone blocka och ta bort kommentarer från andra varumärken.
Jag förstår hans argument: även om själva kommentaren antagligen inte egentligen påverkar Duolingos varumärke så innebär den att följarna (och potentiellt användarna) av Duolingo nu inser att det finns ett alternativ. Vilket försvagar positionen. Motsvarande i Sverige skulle vara om Norrmejerier går in på Arla och säger “i Norrland tycker vi ändå att all mjölk ska vara från Norrland”. Eller att If ger en prisjämförelse i kommentarerna hos Trygg Hansa. Det sker ju inte, samtidigt som vi vet att alla företag måste börja att interagera mycket mer för att inte falla bakom i algoritmtävlingen.
Nu skulle jag nog säga att Duolingo har ett större problem efter den backlash som de drabbades av efter att VD fick en släng av “AI-bros”-snuvan och menade att Duolingo ska vara “AI-first” vilket fick ganska många att reagera negativt, rejält negativt. Och något som då konkurrenterna tagit chansen i. Läs Christian von Essens genomgång i sitt nyhetsbrev.
Jag tycker dock att istället för att blocka så handlar det om att vara aktiv och kunna visa på varför det egna varumärket faktiskt är bättre än konkurrenterna. Att blocka och radera skapar knappast effekt och även om Appleby lite gubbsurt menar att många social media managers älskar sociala medier mer än affären så tror jag att hans metod inte är den bästa. Vad tror du?
Som Apple fanboy (jag är extremt inköpt i ekosystemet) börjar jag oroa mig på riktigt för att Apple Intelligence verkar fullkomligt omkört av alla andra. På liknande sätt kan man nog känna när det gäller Google många gånger: Open AI och Anthropic känns ofta långt framme. Sen kom årets Google I/O och det är en jäkla mängd av AI-prylar som släpptes. Missade du det eller tycker det är svårt att hänga med vad som de faktiskt presenterade så finns det en bra genomgång hos The Verge.
Ett tips om ett lite udda nyhetsbrev. Henrik Sjödin, strateg på Åkestam/Holst har Insiktivt. Korta nedslag i ibland märkliga men intressanta statistiska verkligheter: allt från utvecklingen av biobesök till stolthet att vara stockholmare till antal bastubad per capita. Det är typ det. Jag älskar det. Prenumerera du också.
Just ja. Mitt i all AI-hype så väljer Instagram att göra livet surt för oss som jobbar med sociala medier också: du kan nu använda 3:4 bilder (bör t o m) i flödet. ”Flödet?” säger alla Gen Z-vetare. Ja, flödet. Det som Mosseri noterar folk glömmer bort. Skitsamma; Meta väljer alltså att gå ifrån regeln om 4:5-formatet som gjort att vi kunnat strukturera produktionen någorlunda. I den eviga vägen mot att allt ska bli mer vertikalt.
Det går att köra 4:5 och 1:1 fortfarande, självklart men tja, det blir inte enklare det här med sociala medier. Vi som jobbar med att försöka strukturera strategiskt är nog de mest tålmodiga som finns…
Alla: ”AI-världen börjar bli svåröversiktlig.”
Martech: ”Hold my bear.”
Om du har den läggningen att du är intresserad av mar-tech-segmentet (själv fick jag en mugg av min kompis Maria med texten ”that snoozefest Martech” en gång) så är årets rapport från Chief Martec intressant att läsa (tipstack Tony Hammarlund). 15384 lösningar i 49 kategorier. Det finns uppenbarligen minst tre för varje problem. Det som rapporten slår fast är att det trots den stora ökningen (som också påverkas av AI på gott och ont) så sker den första stora konsolideringen av branschen. Det segment som ökade mest är SEO-kategorin, om än inte i absoluta tal. Viktningen inom branscherna fragmenteras rejält: B2B ser fortfarande CRM och MAP (market automation) som centrala medan B2C såg en sänkning av CDP (customer data platform) men ökningar inom både MAP och CEP (customer engagement platform). Den stora förändringen är dock vad man kallar "the hypertail" (gud, så säger de att vi gillar coola termer…) dvs. vibe-kodade/no code garagelösningar. "The result? Not millions but billions of custom software programs proliferating companies’ digital operations. Probably trillions, many blinking in and out of existence on demand.”
På tal om social media managers (se Duolingo-diskussionen ovan) så måste man ge HBO-MAX-HBOMax tummen upp för att de vågar skämta om den bisarra namntangon som de är inne på. Att vara unhinged mot sig själva är det roligaste. Alla exempel hittar du här.
Nästa nyhetsbrev hoppas jag att jag hinner läsa igenom en hög med rapporter som kommit under senare delen av våren. Tills dess
/D.
Vill bara återkoppla att jag gillar ditt urval, din ton och dina reflektioner.
/Thomas dM