En handfull länkar 25:4
DeepSeek tog världen med storm och hur ska vi förstå vad som händer egentligen? En handfull länkar till viss hjälp.
Jag började skriva det här nyhetsbrevet när DeepSeek-gate satte fart. Fascinerade mig på många sätt. Hur snabb och volatil och oklar utvecklingen är, och hur AI utvecklas på ungefär samma sätt som alla andra tekniska språng. Målet var att få ut brevet på torsdagen. Men livet tar olika vändningar. Min far dog sent på onsdagen och jag satte mycket på paus i slutet av förra veckan. Han var nittio år, han kunde inte längre göra allt det han älskade: leda sina körer, laga mat, måla. Samtidigt som det påverkade mig; både det normala att bli föräldralös och därmed äldst i den delen av släkten men också då vi haft ett komplext förhållande.
Samtidigt så tänker jag på hur han varit med om så många tekniska språng. Bara som musiker har han fått vara med om elektrifiering av många instrument, synthezisers och trummaskiner, datoriseringen av allt från inspelning till att komponera, och förändringen från LP-skivor till streaming av musik, och möjligheten att se stora konserter hemma i soffan. Allt det samtidigt som han gjorde samma saker han alltid gjort: skapade musik och skapade konst.
Jag tror den tanken är viktig att ha med sig in i den stora förändring vi bara är i början av: AI kommer att påverka, förändra, i vissa fall förstöra, i andra fall förbättra saker i vardagen. Vi kommer dock inte ändra så mycket av det vi gör, det vi är. Bara att kontexten förändras. Det intressanta blir om vi spjärnar emot eller bygger en sund balans gentemot det som sker. Min farsa började tidigt att använda datorer för sitt komponerande och arrangerande; det gav honom tid att göra annat. Men han blev samtidigt inte offer för det. I dagens brev finns en lista från Ethan Mollick som på många sätt ger oss möjlighet att förstå ett förhållningssätt till AI idag som bygger på det.
Det här nyhetsbrevet handlar om teknik, media och digital utveckling (och en del beteende). Utifrån mitt perspektiv. Som jag tidigare beskrivit det: jag tar chansen att läsa långa texter och lära mig saker, och genom att samla ihop länkar och mina tankar känna att det är ok genom att dela med mig. Det innebär en balansgång: för teknik är idag politik. Politik är idag beroende av teknik. Sociala medier är den främsta plattformen för politisk debatt på gott och ont, och den som äger verktygen kan styra det hela. Det oroar mig det gör det. Men jag kommer inte använda det här brevet för att driva en agenda. Samtidigt som min personliga politiska hållning säkert kan lysa igenom ibland. Frågar någon så kommer jag säga hur illa jag tycker saker just nu är och att jag oroar mig för Trump och Musk och allt annat kulturkrigande och politiserande av mänskliga rättigheter som sker.
Jag kommer att fortsätta att hitta spännande intressanta länkar för långläsning och dela med mig av det. Jag tror kunskap, fakta och en mängd av information är den enda vägen att gå mot mörkret. En grundinställning som jag delade med min far.
Altman försöker lugna massorna. Det som kommer från OpenAI, Anthropic m fl är ingen jättefascinerad över. (Ok, de släppte sedan o3 och Operator men ändå - det börjar bli mer väntat än oväntat). Trump lanserar tillsammans med en massa företag Stargate, 500 miljarder dollar. Elon Musk dissar det. Zuck skriver en av sina långa inlägg om att Meta är all in på AI. Alla pratar agenter (se nedan). Så släpper en kinesisk hedgefond en open source-LLM. Sen släpps en annan (Kimi). Byggd ovanpå Llama och uppenbarligen tränad på syntetisk data. Självklart hårt censurerad men möjlig att hosta själv och därmed komma undan detta. Medan amerikanska och europeiska AI-företag siktar mot ASI-stjärnorna så springer kineserna ikapp. Kostnadsmässigt effektivt. Användbart och gratis. En mängd frågetecken, ganska abrupta val från DeepSeek runt datainsamling, många som försöker debunka att ett ganska litet företag ska kunna ha skapat något som i RAG lirar i samma division som ChatGPTs dyraste version. På gamla maskiner och inte NVIDIAs superchips. NVIDIA gör det största fallet på börsen i historien. Börsen i sin helhet faller handlöst till en nivå runt 2022. Jämförelser med kostnader för output visar också skillnader. Samtidigt mängder med förklaringar om att DeepSeek egentligen ljuger om både kostnader och att de snarare gått förbi Bidens förbud mot att exportera högkvalitativa chip till Kina. Det är både hundar och svansar som viftas. Det blev ju inte bättre av att det är precis i den mest heta tiden i modern historia med en amerikansk president med... annorlunda inställning till statlighet.
Vad är det som egentligen hänt? Har Kina lyckats gå om USA i fajten om AI-herrevälde? Nej. Men de har sannerligen gjort en rejäl shake down, och skakat om en bransch som började hitta sina spelregler.
Casey Newton noterar
”To many prominent voices in AI, DeepSeek seems to have confirmed what they already believed. To AI skeptics, who believe that AI costs are so high that they will never be recouped, DeepSeek’s success is evidence of Silicon Valley waste and hubris. To AI bulls, who think America needs to build artificial general intelligence before anyone else as a matter of national security, DeepSeek is a dire warning to move faster. And to AI safety researchers, who have long feared that framing AI as a race would increase the risk of out-of-control AI systems doing catastrophic harm, DeepSeek is the nightmare that they have been waiting for."
och går igenom det han ser som risker och möjligheter med DeepSeek i en av sina artiklar i ämnet.
Ben Thompson har också skrivit en aplång text som delvis kan fungera som en sorts FAQ runt hela DeepSeek-gate som landar i en slutsats om att valet står mellan att fortsätta en propreritär väg eller gå mot en open source-framtid; vilket i sin tur bygger på ”gratis AI”. ”If we choose to compete we can still win, and, if we do, we will have a Chinese company to thank.”
Techcrunch har samlat ihop nån form av timeline för DeepSeek-gate, värd att kolla in om man inte följt dramat i realtid.
Det kanske kan jämföras med att medan Altman et conc försöker skapa en perfekt sufflé som aldrig förut skådats, så väljer DeepSeek att förbättra falukorven. Även om det i det här är en ganska exklusiv falukorv.
Det finns två intressanta aspekter med DeepSeek och faktiskt är inte om det fungerar tillfredsställande en av dem i min bok.
Jag skrev lite tankar på Threads (som numera är där jag skickar ut en hel del jobbsaker i trådar):
1. Vi har tidigare sagt att kostnaden för AI kommer att bli noll. De stora spelarna har snarare sagt "det kommer bli dyrare". DeepSeek visar att syntetisk data antagligen är vägen att gå till en 100dels kostnad mot det som idag finns.
Från att vi fått höra att allt kommer bli skitdyrt så kan det plötsligt bli billigt. Eller annorlunda. AI kommer bli som luft har hittills mest låtit som en typisk mytbildning men så kommer nån som dekonstrurerar det hela och det blir plötsligt en valid framtidsspaning.
Det här hänger därför också ihop med den andra delen: open source, det som OpenAI aldrig varit intresserade av, och som de försöker ta sig från ännu mer genom att försöka slippa sin stämpel som ett bolag byggt för common good.
2. En kinesisk hedgefond ligger bakom DeepSeek, och lägger det open source och har byggt det på LLama (Metas open source LLM) skapar kaos.
På Bluesky funderade jag över om ChatGPT är det nya MySpace (eller AltaVista som någon påpekade). För självklart så kommer generativ AI itereras, och frågan är om det här är den första riktigt stora iterationen och att den tar de tidigare spelarna lite på sängen.
En sak ser vi redan: DeepSeek har stört både de stora tech-bolagen som fajtats mot varandra, och det stör marknaden med tapp exempelvis för NVIDIA. Vilket precis som Stratchery ovan noterar innebär att grunden är förändrad. Gemini har redan innan DeepSeek V3 kom ut släppt en ”billigare version” och även om november och december tenderade att handla om hur svårt det är för OpenAI att faktiskt lyckas finansiera kostnaderna (se nedan runt en diskussion vem som kommer vinna AI-racet) så skapar det här nya förutsättningar.
Det är ganska klart att DeepSeek förändrat något och gjorde det oväntat.
Vilka vinner och vilka förlorar AI-racet? Det är intressant att läsa en lite annan vinkel än den vanliga. Marc Baumann och Maja Vujinovic på 51 Insights har skrivit en genomgång av hur de ser på AI-s nästa år utifrån deras egna perspektiv som aktiva inom Web3 och krypto.
I grunden menar de att vinnare är de som äger distribution och funktion - inte modellerna. Vilket ju är i grunden en vettig tanke; det är där som mycket att kapitaliseringen kan göras. Vilket ju gör att OpenAI produktifierar så mycket runt sina modeller. För övrigt ser de att det viktigaste för vinnare inom AI-utvecklingen är: de som istället för att jaga kostnadsbesparingar med AI gör den till en vinstmaskin, satsa på nischade, industriinriktade AI snarare än de generella modellerna och än en gång att distribution är viktigare än utveckling.
En av de åsikter som drivs är att just DeepSeek framförallt skapade en ny medvetenhet om att open source inte bara är ett alternativ utan en reell konkurrens mot propreritära modeller. Men också om vem som kontrollerar infrastrukturen: datorkraft är den nya oljan. Automationen är AI-utvecklingens reella styrka, och det som på riktigt kommer förändra samhället och marknaden, inte intelligensnivån på modellerna. Tanken på AI som assistent är redan idag en gammal obsolet tanke, AI är idag på väg att bli viktiga i att ta egna beslut.
Så slutatserna är helt enkelt att vinnare är den som kan skapa ett digitalt ekosystem som kontrollerar både infrastruktur, integration och automationen.
”The winners will be those who secure AI compute and infrastructure, integrate AI into core business operations, and harness automation to drive efficiency and scale.”
Det är en text värd att läsa även för den som inte ännu har full koll på var vi är just nu. Ja, de har en form av ”om du missar racet är du död”-inställning men den är ändå verserad. Klart dagens lästips om du ska välja en enda länk.
Ethan Mollick utvecklas till en go-to när det gäller att få en bred och djup bild av AI-utvecklingen. Hans post runt 15 situationer att använda AI och fem där man inte ska göra det är pedagogisk och ganska rejält down to earth och därmed värd att läsa.
Punkterna i korthet (sammanfattat med hjälp av Perplexity och reviderat av mig):
15 tillfällen att använda AI
När kvantitet är viktigare än kvalitet
När du kan bedöma resultatet från AI
För att sammanfatta information (som här)
För att översätta perspektiv
För att övervinna små hinder
I sammanhang där AI är överlägsen människor
Där du behöver hjälp med kontext
När du behöver hjälp att skapa variation
Inom redan beprövade användningsområden
Få hjälp att förutse reaktioner
Olika entreprenöriella uppgifter (aka skittråkiga saker)
För att få specifika perspektiv
För rutinuppgifter (se punkt 11)
För att få andra åsikter (alltså kom ihåg att sätta på webbsökning)
Vid tillfällen där AI presterar bäst (vilket ju kan vara svårbedömt)
Fem tillfällen att undvika AI
Vid inlärning av ny information och ny kunskap
I samband med kritiska/noggranna uppgifter som kan vara svåra att bedöma
I okänd felmarginalmiljö (lite en form av sammanvägning av 1 och 2)
För personlig utveckling - det är inte en människa.
I områden med dålig AI-prestation (något av en oklar punkt)
En som också skrivit bra om var företag går snett i sina AI-satsningar är Fredrik Hofflander som i en LinkedIn-post noterar många av de saker som både Mollick och 51 Insights tar upp ovan, läsvärd utifrån ett svenskt perspektiv.
Veckans tips på nyhetsbrev är Ola Anderssons sammanfattning av sin digra produktionstakt varje vecka. En del av er känner säkert igen Ola som den som skriver om allt tänkbart inom tech på LinkedIn och ibland kanske det känns övermäktigt. Men då finns möjligheten att få allt samlat i ett nyhetsbrev som sedan länkar till ett antal samlingar av veckans nyheter. Här är till exempel förra veckans sammanfattning.
Kommande vecka är det Berghs som gäller. Sociala media-strategi, varumärken i fokus och det ska bli roligt. Så jag flaggar för att nästa brev kommer nog dröja ett par veckor, eftersom veckan efter är fylld av arbete. Tacksam för utvecklingen som sker. Och för mina fantastiska kunder.
Till dess. Jag blir superglad för allt från likes, kommentarer och tillrop.
/D
Stort tack för ett matigt nyhetsbrev. Kommer ta mig an länktipsen.