”Försvann du?”
Ja lite.
Som jag skrev ganska långt om i förrförra brevet så vet jag inte riktigt vad jag ska med det här nyhetsbrevet till. Plus att jag varit i en tid där det är så mycket annat som behöver hanteras i min hjärna (och i hjärtat) att jag inte riktigt haft bandbredd att fylla på med långa texter.
Så ja, jag försvann lite. Jag har rest, arbetat med mina kunder, njutit av solen när den nu kom, valt att nedprioritera digitala saker till förmån för mer analoga saker; både när det gäller människor och annat.
Några saker som jag gjort sen sist:
Producerat vårens största uppdrag; ett sociala mediaramverk för Skansen. Otroligt roligt att jobba med dem igen.
Varit på Berghs Unfinished Festival. Inte som lärare den här gången utan som svärfar. Stolt över svärdotter Elise Strandh som nu är färdig copywriter.
Mött en hög med gamla vänner inom bubblan på ett möte om AI och utbildning.
Fått ett par nya uppdrag som är mycket utmanande och spännande.
Arbetat vidare med vårt B2B Influencer Marketing-projekt tillsammans med A plus M.
Funderat över framtiden. Både i det lilla och i det stora.
Men lite har jag läst. Listan av intressanta länkar är påfylld.
Låt oss spola tillbaka till år 1998-1999. Lunarstorm var vårt sociala media. Mail var nåt som alla använde. Allt var nytt, sociala medier var det ingen som visste vad det var. Det fanns i princip ingen bloggosfär utan reloading var grejen.
På den tiden var jag präst i Svenska kyrkan. Tidig på att titta på vad det här nya faktiskt kunde ge oss som kyrka, internet, sociala samlingsplatser. Var antagligen Sveriges första nätpräst vid de åren i ett samarbete med Svenska Kyrkans Unga.
Jag fick tänka mycket på saker som andra inte tänker på; och ha en ganska rejäl burner plate om hur jag förhöll mig till saker som tystnadsplikten och förhållningssätt mellan mig och någon som skrev till mig på andra platser. Både mer invecklat och samtidigt egentligen inte svårare än hur jag som präst förhöll mig till konfidenter jag mötte på gatan i Borlänge.
Jag tänker tillbaka på den tiden när jag läser en artikel om TikTok-psykologer. Hur en del klienter inte mått bra av att plötsligt se hur ens terapeut blir en viral kändis. Andra som känner osäkerheten om det är den själv som psykologen pratar om.
Jag tror det är svårare nu. Inte minst när det plötsligt kan innebära dubbla intressen; ett stort konto kan innebära en karriärsboost. Men på bekostnad av vad?
Själv valde jag ju efter några år en annan väg vilket innebar att jag inte behövde hantera såna frågor längre. Men hade jag varit kvar som präst så hade jag helt klart behövt hitta förhållningssätt, eftersom jag är den jag är och alltid skapat innehåll utifrån det jag kan och gör.
Fler och fler företag arbetar med influencer marketing. Idag börjar fler och fler prata om det som något som behöver en egen hantering, utanför sociala media-gruppen eftersom de redan har så många saker att göra. Sprout skriver en artikel om hur många företag idag skaffar eller håller på att skaffa sig influencer marketing managers internt; det räcker inte med att outsourca arbetet på olika agenturer utan det måste finnas en sammanhållning internt, inte minst strategiskt.
Det är intressant eftersom vi idag fortfarande är med om stora företag som väljer att ta bort sociala medie-avdelningen och lägga den på flera andra avdelningar. Vilket ju jag tycker är dumt.
För mig har alltid influencer marketing varit en självklar del av sociala media-ansvaret, men jag ser också att det inte går att arbeta med influencers samtidigt som man också ska arbeta med det övriga arbetet. Inte minst för att arbetet är ganska olikt arbetet med varumärkets egna sociala medier. Strategiskt är det dock viktigt att se dem som integrerade.
Det är inte minst intressant att Sprout lyfter fram flera exempel inom B2B. Jag tror det är ett tecken i tiden. Jag tror det kommer ta tid att få till influencer marketing managers på B2B-företag kommande år, men jag är övertygad om att vi kommer se en explosiv utveckling av att arbeta med människor som influerar inom B2B.
Som några vet så arbetar jag sedan några månader med ett projekt tillsammans med A plus M, en B2B-byrå, där vi helt enkelt har systematiserat arbetet med influencer marketing i B2B; genom att både arbeta med interna influencers och externa, och därmed kunna ge en bra strategisk grund, stödja både i utbildning och i sourcing, och allt annat som behövs för att skapa effekt.
Hör gärna av er så berättar jag mer!
Vad ska du göra om du blir uthängd? Marcin de Kaminski har ett nyhetsbrev där han fokuserar på det han är expert på; informationssäkerhet för civilsamhället. Det är läsvärt för oss alla och i ett av breven listar han hur han under hans tid på CRD tog fram ett antal tips:
Proaktiv paranoia
Know your enemy
Mänskliga proxies
Inte helt olikt det som vi som ofta eller då och då arbetar med krishantering skulle kunna säga till våra klienter. Men att den här listans grundläggande målgrupp riskerar en hel del mer än företagsledare som slirar på sanningen gör den speciell - och viktig för många idag när dreven är orkestrerade från partibundna trollfabriker. Läs mer här och tips är att prenumerera.
Ellen gör en utmärkt genomgång av #blackout2024 för att ge bakgrund och förståelse, och funderar också över vad digital aktivism står idag. Jag kan känna samma fundersamhet över det här som hon uttrycker:
”Det jag funderar kring, och obvi inte kommer fram till något vettigt svar kring, är väl dels när man bestämt att någon delat tillräckligt mycket. Alltså vad och vilka oskrivna regler det är som avgör ifall kontot bör blockas eller inte. Men kanske främst ifall det här är ett kvitto på att sociala medier trumfar vad man gör IRL? Måste varje goda gärning delas och är vi så cyniska att vi utgår från att alla som inte delar något på Instagram per automatik inte gör någonting alls?”
Den här aktivismen som #blackout2024 ingår i är också tätt sammankopplat med diskussionen om cancel culture, och också i en diskussion om vem som har makten i en digital värld. För många år sen myntade jag uttrycket ”Internet är en kniv” och det uttrycket är fortfarande väldigt aktuellt; det kan vara fantastiskt med digital aktivism men också bli ett kontraproduktivt fenomen. Inte minst när man börjar att värdera handlingar utifrån ett utilistiskt värde: det är bra när frågan stämmer med mina värderingar men dåligt när motståndarna använder samma handlingar.
Jag har inget bra svar, trots ganska många år både som iakttagare, ibland delaktig och från förr synnerligen aktiv aktivist inom flera internationella frågor. Jag är själv numera tyst, inte minst nu när det kommer till frågorna om Palestina och Israel. Som urgammal ”räv” och konstant uppdaterad i just den här frågan gråter snarare mitt hjärta över allt som händer, och över hur förenklat det extremt komplexa görs. Inte för sällan för likes och egen vinning.
En spin-off på ”Internet är en kniv” är diskussionen om ”solutionism” som Judith Wolst skriver om i ett av sina nyhetsbrev. Det är en bra genomgång och analys av hur dåliga vi ofta kan vara att balansera teknikoptimismen med insikten om att allt alltid har två sidor. Jag har skrivit om det tidigare, inte minst i samband med fajten inom Open AI. Judith Wolst har tidigare skrivit om AI-paradoxen och utveckla själva techno-paradoxen vidare i den här essän, inte minst i ljuset av The Techno Optimism Manifesto som Marc Andreseen knåpat ihop.
Vi som människor har det lätt att försöka förenkla, ibland behöver vi det för att faktiskt kunna komma vidare. Det innebär att vi hänfaller åt binärt tänkande, för-eller-emot, plus-eller-minus, 1-eller-0. Och tar det som en självklar sanning om hela världen. Fr a är vi ofta negativt inställd till problematisering. Ett problem är något som är negativt och behöver sin lösning. Gärna direkt. Gärna med hjälp av en form av one-time-solution-that-fits-all-problems.
Vilket i sig kan skapa helt andra problem, och inte minst missar att problemet i sin essens kan vara sin egen lösning.
Förra sommaren skrev jag en handbok i sociala medier för Hemköp-kedjans alla butiker. Det var en rolig utmaning. Det skulle jag gärna göra igen. Eller funderar ni över er sociala medie-strategi, kanske att den skulle behöva uppdateras och till och med uppgraderas. Som jag gjort under våren med Skansen. Hör gärna av er. Eller det här med influencer marketing och thought leadership inom B2B. Jag har en utmärkt modell för att arbeta med det. Kanske ni behöver en extremt erfaren marknadsstrateg som bollplank i ert tänkande inför framtiden. Jag finns här.
Helt enkelt: jag tycker det vore roligt att möta fler personer och få bita i strategiska utmaningar och vända dem till möjligheter och användbara planer.
Maila på deeped@deepedition.se eller ring 0706480861
Tills nästa gång
/D