En handfull länkar 25:3
TikTok-soppan och en hög med spaningar inför 2025 levereras i det här nyhetsbrevet.
Vilken röra TikTok-bannen blev! Imorse vaknade jag och såg att TikTok valt den mest aggressiva vägen: att helt enkelt följa lagens bokstav och därmed stänga av alla amerikanska användare från alla Bytedance-appar: TikTok, Capcut men också Marvel Snap och Leemon8 som många börjat migrera till. Det är logiskt att de valde den vägen för att sätta press på framförallt Trump som imorgon svärs in till president och åtminstone kan ge dem 90 dagars leeway. Samtidigt är frågan om han ens kan få den godkänd eftersom TikTok inte stämmer in på de krav som ställts… lagen är klar: de måste sälja den amerikanska delen. Och Bytedance har varit lika klara: de tänker inte sälja.
Och nu på söndagskvällen så startar de upp igen. Frågan är hur länge. De verkar ha fått bindande bevis på att Trump kommer att skriva en presidentorder, och därmed så slog de på maskinerna igen. Och det innebär att de lite har snott Trump på segern - visst han har lovat dem men han har inte gjort nåt - även om de tackar honom (och använder uttrycket ”president Trump” trots att han inte är insvuren än vilket är… intressant); Bytedance spelar ett högt spel men riktigt duktigt och undviker därmed att bli helt i Trumps ”våld”. Plus att det är i 90 dagar.
Den här soppan är ännu inte riktigt färdigredd. För fortfarande gäller lagen att de måste sälja och mitt i det här spelar ju också frågan om vad och hur mycket den kinesiska staten har fingrarna i TikTok-burken. Allt pekar ju på att de styr det mesta. Företagsmässigt för Bytedance vore en försäljning antagligen det vettigaste men som sagt; nån verkar hålla emot. Så frågan är nu vad det blir av den här nya lagen.
TikTok som fenomen är intressant i sig. Inte minst perceptionen av dess vikt. Det är rätt få som använder det visar de flesta undersökningar, ändå är de precis som Twitter en gång var, sedda som otroligt viktiga och genomgripande. Perceptionen hos många är att TikTok är störst och viktigast. Vilket inte är helt sant.
Det intressanta är samtidigt att det som händer TikTok pinpointar en av de viktigaste sakerna när det kommer till kommunikation: redundans. Jag har funderat lite på det och kan känna att vi delvis hamnat i en situation med sociala medier där redundansen minskat kraftigt. Visst: det är allra värst för de som är helt beroende av TikTok i USA; influencers som plötsligt såg ut att helt bli utan inkomst för att de valt att bara satsa på TikTok och inte byggt upp närvaro på Instagram exempelvis. E-handlare som riktar sig mot TikTok-publiken och nu riskerade att inte ens komma åt sitt eget konto.
Men det finns också en större bild att måla upp: vi är idag extremt beroende av ganska få kanaler. Till på köpet så är det i princip tre företag som vi behöver. Varav ett nu i USA har en extremt osäker framtid. Men i övrigt: Meta. För hur än en del personer vevar om att ”lämna Meta när det nu blir Maga” så noterade jag i förra nyhetsbrevet att det är bra mycket svårare att lämna Meta än någonsin X eller ens TikTok för majoriteten av varumärken som annonserar, kommunicerar och säljer via sociala medier.
Om vi tittar på B2B så är vi i sociala medier oerhört beroende av en enda plattform. Visserligen ägs LinkedIn av Microsoft som kan sägas vara ganska stabila och plattformen i sig har en hälsosam vinstdrivande affär. Men det är svårt att se en B2B-värld utan LinkedIn idag. På samma sätt är vi beroende av Meta; deras val när det kommer till algoritmer men också moderation påverkar varumärken oerhört mycket. Det är inte möjligt att välja bort heller.
Inför en potentiell (och tillfälligt även faktisk) nedstängning har flera tittat på hur man ska göra som varumärke Frank Appleby har gjort en ”guide for brands” som är rätt intressant att fundera över även i den större delen: hur säkrar vi upp vår digitala kommunikation om vi blir av med exempelvis vårt LinkedIn-konto? Hur gör vi om vi inte längre kan förlita oss på att våra annonser är brand safe i Metas miljö?
Jag har inga bra svar för jag tror inte på en återgång till ”own your assets” dvs att allt ska bygga på den egna webben. Det tåget gick för länge sen. Men att TikTok-bannlysningen om än kortare än nåt annat ger oss anledning att fundera både över vår konsolidering men också vår redundans - det är helt klart.
Det här är garanterat saker vi kommer prata om på kommande Bygga varumärke i sociala medier på Berghs 5-7 februari. Finns platser kvar om du är sugen på tre dagar med rejäl duvning av sociala medier i ett strategiskt perspektiv.
På torsdag spanar jag in mot 2025 hos Marknadsföreningen i Uppsala. Vill du komma dit så kolla om det finns platser kvar. Självklart kommer TikTok vara en del av det hela - jag har vist nog inte gjort klart den sliden än, det blir det sista jag gör på onsdag kväll men för övrigt kommer att titta på hur sociala medier kommer se ut under nästa år men också andra trender som kommer att påverka oss som jobbar med det.
För det är ju tid för en mängd spaningar och trendrapporter. Själv spanar jag på torsdag hos MIU runt sociala medier 2025. Så jag tänker att jag samlar ihop lite som jag hittat (inte minst med hjälp av världens bästa Ellen och hennes www-snacks; en självklar prenumeration för allt inom internet och populärkultur - min goto i det ämnet.
Men först: Judith Wolst tar high road och tittar i tre delar på stora långa tech-trender och var de tar vägen.
Del 1: För mig är konceptet runt "framsyn" riktigt spännande: istället för ramverk och strategiska modeller en agil metod att tänka och titta på potentiella framtider. Sen trenden runt kvantdatorer; konceptet i sig svårgreppbart nästintill esoteriskt men samtidigt på väg att bli verklighet.
Del 2: Vem. kommer inom fem år styra hälften av världens finansiella tillgångar? Kvinnor. Vilket kommer leda till en förändring av finansiella världen. I mitt stilla sinne tänker jag att allt ”bro” och ”maskulin energi”-dravel är sista sucken från patriarkatet. Sen mer om agenter; (nåt som också Johannes Sundlo skriver om i sitt senaste brev: är det en hype, en framtid och hur kan man utnyttja det inom HR).
Del 3: I sista delen så staplar hon för mig intressanta saker att läsa och fördjupa mig i: Google Deep Research, och hur de nya LLM börjar bli riktigt rejält duktiga på att faktiskt bygga egen research. Sen (som är lite kopplat till det) vad är framtidens jobb och vad innebär det för människor i en AI-era. Och slutligen möjligheten att skapa betong som äter CO2.
Will Poskett på Strat Labs har tittat på varumärken och marknadsstrategi över nästa år i två delar: del 1, del 2, del 3. Det som är hans slutsats är att vi ska söka det oförväntade och samtidigt det autentiska. Relevans handlar inte alltid om det familjära utan om det som kan skapa en känsla för både sig själv, världen och varumärket.
Ben Evans gör varje år en spaning på makronivå över techvärlden. Den är massiv och spännande. Massiv. Spännande. Minst sagt.
Sveriges kommunikatörer har släppt sin trendrapport och det är inga revolutionerande trender men välskrivet och intressanta vinklar på förväntade trender.
Kompisarna på Food & Friends släpper en sjukt snygg och ”matig” (pun intended) trendrapport om mat och dryck. Förutom att man blir hungrig och törstig bara av att läsa så är det några saker som slår mig: mat har aldrig varit så inkorporerad i stora samhälleliga frågor som nu. Det som är i mattrender har synergier med stora övergripande trender. Därmed är också mat makt på ett helt annat sätt än bara att bli mätt i magen.
När jag läser Fortunes årskrönika som går igenom alla popkultur-memes och -händelser under 2024 så tänker jag att det är en värld där varje meme är som ett tomtebloss; det tar totalt över under en kort tid och sen försvinner det. Vem bryr sig om ”brat”-trenden nu? Eller använder ”demure” på annat sätt än nån form av nostalgisk blinkning till en död meme?
Det som fascinerar mig med sociala medier är att det sen början alltid varit i fokus på vad som är dåligt, vad som är fel och hur farliga de är. Det är en konstant. Vilket för mig också är ett bevis på hur viktiga de är. Idag är vi än mer i det hela; ganska stora ”tänkare” inom tech väljer att helt vända ryggen till sociala medier som helhet och självklart är det oroande att de stora plattformarna väljer en konfrontativ och exkluderande väg. Samtidigt så får vi aldrig glömma att vi utan sociala medier skulle vara en fattigare värld. Link in bio intervjuar varumärkeschefen för Gofundme, fr a i ljuset av Los Angeles Fires, och hur man arbetar för att samla in pengar för att hjälpa offren för den perfekta eldstormen. Bland annat en briljant genomgång av deras strategi för att samordna och skapa synergier mellan sina sociala medier och konvertera insamlingar på landningssidor.
Det var allt för det här brevet. Hoppas ni gillade det. Blir jätteglad för feedback om så bara en gillning. Tack!
Tills nästa gång! /D
Alltid relevant och inspirerande!
bästa!